Také v Egyptě se těší na Vánoce, i když se slaví později
11. prosinec 2012 21:35
Svátky v Egyptě se zařazují do několika kategorií. Některé svátky jsou slaveny celostátně, zatímco některé jiné jsou pozorovány pouze u určitých skupin. Převážně muslimské země, jako je i Egypt, slaví mnoho významných islámských festivalů jako svátky. Jediný křesťanský festival, který je v Egyptě slaven jako svátek, je ten vánoční, který je znám jako Coptic Christmas.
Protože většina islámských svátků je založena na islámském kalendáři, data oslav v kalendáři se neustále mění z roku na rok. Oslava narozenin Ježíše Krista od pravoslavných křesťanů v mnoha zemích po celém světě se slaví 25. prosince Juliánského kalendáře, který připadá letošní rok na pondělí 7. ledna 2013 Gregoriánského kalendáře. V zemích s významným počtem pravoslavných křesťanů, jsou pravoslavné Vánoce slaveny jako národní svátek. V Egyptě se slaví narození Ježíše Krista na základě starého kalendáře a Vánoce v Egyptě jsou zcela odlišné od převážně křesťanských zemí. Nejdůležitější rozdíl spočívá v tom, že místo 25. prosince se Coptic Christmas v Egyptě slaví dne 7. ledna. Vánoční tradice v Egyptě jsou ovlivněny regionální kulturou v celé zemi. Předcházejících čtyřicet dní jsou známé jako advent. Toto dlouhé období je velmi důležité, protože lidé se zdržují jedení masa, drůbeže, vajec, mléka a mléčných výrobků. Advent znamená sebeovládání a oddanost všech těch, kteří se chtějí podílet na Vánocích v Egyptě. Poslední den půstu Egypťané oblečeni v jasném, novém oblečení navštěvují kostely, kde se koná o půlnoci bohoslužba. Zvláště populární a oblíbená je ta v Káhiře kvůli umístění katedrály svatého Marka, kterou vykonává koptský papež na počest koptského Narození Páně. Poté kostelní zvony ohlásí konec půstu a mnoho koptských křesťanů odcházejí domů, aby se mohli setkat s rodinou a přáteli. Podává se zvláštní chléb s názvem "Qurban" (oběť), což je rituál egyptské varianty s křesťanskou tradicí podávat chléb a víno, symbolizující tělo a krev Ježíše. Nechybí ani speciální vánoční jídlo známé jako "Fata". Hlavními složkami pokrmu jsou chléb, rýže, česnek a vařené maso. V dopoledních hodinách se návštěvám, sousedům a přátelům podává "shorbat".