Zúčastněte se, zažijte a oslavte v Luxoru Moulid Abu el Haggag - Aktuálně o Egyptě | Co se děje v Egyptě

egypt-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Zúčastněte se, zažijte a oslavte v Luxoru Moulid Abu el Haggag

Bezpochyby jedním z nejvíce fascinujícím, magickým a nejvýznamnějším místem v Egyptě, ne-li na světě, je Luxor, který leží asi 700 kilometrů jižně od Káhiry. Je taktéž oblíbenou turistickou destinací, která dokáže očarovat turisty svými starými architektonickými divy a zajímavými historickými památkami. Je postaven v souladu s pravidly egyptského náboženství: východ slunce je symbolem zrození (resp. života), západ je symbolem smrti. Proto veškeré chrámy, obytné domy a jiné budovy sloužící živým byly postaveny na východním břehu Nilu. Západní břeh byl pohřebištěm, jsou na něm situovány významná místa jako např. Údolí králů, Údolí královen, Chrám královny Hatšepsut aj. Luxor taktéž hostí mnoho festivalů.
Jedním z nich je i festival Moulid Abu el Haggag, který se koná každý rok dva týdny před začátkem ramadánu v devátém měsíci islámského lunárního kalendáře, který je oslavou patrona Sheikh Luxoru. Tato velice živá událost se představí po dobu dvou dní s činností, jako jsou koňské dostihy, tradiční tance a hudební představení, které se konají v celé oblasti. Hodně zábavy představuje "tahtib", což je moderní egyptský výraz pro tradiční formu egyptského lidového tance, zahrnující dřevěnou tyč. Hordu návštěvníků však přitahuje nejzajímavější část Moulid Abu el Haggag festivalu, kterou je průvod velkých lodí, mající podobnost k procesí z faraonské epochy. Podle islámského symbolismu lodě znamenají snahu o duchovní osvícení. Moulid Abu el Haggag je událost v Luxoru, která se pravděpodobně stává vrcholem jeho festivalového kalendáře. Slaven je všemi obyvateli, bez ohledu na jejich víru či jejich věk. Tento konkrétní moulid je fantastický způsob, jak propojit minulost a současnost.
Youseff el Haggag (známý jako Abú el Haggag) byl islámský duchovní, který se narodil v Damašku v roce
1150 našeho letopočtu. Později se stěhoval do Mekky, než se nakonec usadil v Luxoru, kde založil zawiyah (duchovní útočiště). Je uctíván jako patron Sheikh Luxoru. Nejstarší mešita v Luxoru, která se nachází uvnitř Luxor Temple nese jeho jméno a označuje místo jeho posledního odpočinku. Termín Moulid, což v arabštině znamená narozeniny, odkazuje na oslavu narozenin svatého osobnosti.

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje