Jedna z nejpozoruhodnějších událostí v Egyptě, tak to je Abu Simbel Sun Festival 2013 - Aktuálně o Egyptě | Co se děje v Egyptě

egypt-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Jedna z nejpozoruhodnějších událostí v Egyptě, tak to je Abu Simbel Sun Festival 2013

Je známo, že Egypt je kolébkou hluboké civilizace, jehož historie sahá až do více než sedm tisíc let. Na jeho území po celé věky vždy vzkvétaly řecké, římské, křesťanské a islámské civilizace. Každý centimetr na jeho pozemku vypráví příběh nebo legendu a zanechává hádanky, které si většina vědců myslí, že v průběhu času rozluští. Jako například i ukryté poklady ležící v písku zlaté pouště a skrytá tajemství všech lidských zázraků ve všech oblastech, jako je tajemství mumifikace a astronomie. Jedno takové také skrývá i archeologická lokalita Abú Simbel, která se nachází asi 290 km jižně od Asúnu. Zde se nacházejí dva starověké egyptské chrámy, které byly vytesané do skalního masivu ve 13. století př. n. l., v době vlády třetího panovníka 19. dynastie Ramesse II. Tato bezesporu jedna ze světově nejvíce dechberoucí památky nám každý rok (dokonce dvakrát) přináší velmi pozoruhodnou událost. Není to však fiktivní legenda nebo trik z hollywoodského filmu, je to Festival slunce, který je všeobecně známý jako Abu Simbel Sun Festival.
Chrám Abu Simbel, který hnízdí v temnotě celého roku, je však nakloněn tak, že pouze dvakrát ročně za úsvitu 22. února a 22. října (na výročí narození a korunovace císaře Ramsese II), vstoupí přírodní paprsky slunečního světla do chrámu a proniknou celou jeho délkou. Postupně přejíždí po kamenech, aby poté v centrálním sálu jeskyně osvítily sochy Ramsese II. a dva sluneční bohy Ra-Harakhta a Amona, které sedí vedle thébského boha Ptaha. Poté světlo zmizí. Zajímavé je však to, že socha Ptaha (boha temnoty) zůstává ve stínu i po tyto dva zvláštní dny v roce a nikdy není osvětlena slunečním paprskem! A to je právě ten nádherný jev, který si prostě nemůžete dovolit nechat ujít. Tato dechberoucí událost je kombinací lidského snažení, přesnosti a přírodních jevů, která je i takovou oslavou Ramsese II. a jeho samolibosti a "architektonického sobectví". Abu Simbel Sun Festival prostě ohromí všechny, kteří dostanou tu jedinečnou možnost sledovat jeden z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších pohledů na světě. Festival slunce je zcela jistě jedním z nejvíce neobvyklých a ohromujících festivalů na světě. Nutno ještě dodat, že davy dychtivých návštěvníků se shromažďují uvnitř kaple těsně před úsvitem. 

 

další
 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje